Πέντε μυστικά για όμορφες φωτογραφίες

    Όπως γνωρίζεται ο τομέας της φωτογραφίας μας απασχολεί λίγο-πολύ όλους και λόγο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και επειδή κακά τα ψέματα είναι το καλύτερο μέσο για να αποτυπώσεις τις αναμνήσεις σου.  Για καμία καλή φωτογραφία παίζουν πολλά ρόλο όπως  ο καλός φωτισμός, η κάμερα και πάνω απ’ όλα η στιγμή και ο φωτογράφος. Όμως σήμερα θα σου μιλήσω για την επεξεργασία, το photo editing βρε παιδί μου που λένε και στο χωριό μου. Συγκεκριμένα θα σου πω 5 απλά βήματα που μπορείς να τα κάνεις μέχρι και από το κινητό σου και έχουν τη δύναμη να βελτιώσουν αρκετά μια απλή φωτογραφία.  Ταυτόχρονα θα σου δείχνω πως δείχνει μια φωτογραφία που έχω τραβήξει μετά από κάθε βήμα ώστε στο τέλος να συγκρίνουμε το πώς ξεκινήσαμε και το που καταλήξαμε.

1| Περικοπή Φωτογραφίας (Crop)

  Ένα βήμα που οι περισσότεροι το αποφεύγουν και για να είμαι ειλικρινής ανήκω και εγώ μέσα σε αυτούς ειδικά όσον αφορά της selfie. ΟΜΩΣ στα υπόλοιπα είδη φωτογραφίας μια περικοπή μπορεί να σώσει  πολλά. Κυρίως διότι σε ένα μεγάλο πλάνο μπορεί να χαθεί αυτό το οποίο θέλεις να τραβήξει το μάτι του άλλου. Για παράδειγμα στη φωτογραφία που θα ασχοληθούμε σήμερα είναι μια φωτογραφία μου η οποία τραβήχτηκε από σχετικά μακριά απόσταση και ναι μεν μπορεί η θέα να είναι απίστευτη αλλά θα είμαι το κέντρο της προσοχής 😜 . Για αυτό θα κάνω μια ελάχιστη περικοπή!

 ΠΡΙΝ
          
ΜΕΤΆ2| Φωτεινότητα-Αντίθεση (Brightness & Contrast)

  Αυτό το βήμα θέλει αρκετή προσοχή γιατί αν το παρακάνεις αντί να κάνεις καλό στη φωτογραφία μπορεί να τη καταστρέψεις. Αν η φωτογραφία έχει τραβηχτεί ημέρα ίσως να μην χρειαστεί να τα πειράξεις καθόλου αυτά τα δύο αλλά καλό είναι να το έχεις στο πίσω μέρος του μυαλό σου. Στη συγκεκριμένη φωτογραφία έχω ανεβάσει 10 μονάδες τη φωτεινότητα και αντίστοιχα έχω κατεβάσει 10 την αντίθεση. Καλό είναι να υπάρχει μια ισορροπία.
       

3| Άσπρα και μαύρα (Highlights & Shadows)

Τα highlights ουσιαστικά είναι τα λίγο πιο φωτεινά σημεία της φωτογραφίας  για αυτό τα λέμε άσπρα ενώ αντίστοιχα οι σκιάσεις είναι πάντα τα πιο μαύρα και έντονα σκούρα χρώματα της φωτογραφίας. Σίγουρα είναι ένα σημείο που θέλει προσοχή όπως και το προηγούμενο γιατί μπορεί να χαλάσει τη φωτογραφία αλλά εδώ παίζει μεγάλο ρόλο και το «γούστο» . Για  παράδειγμα εμένα μου αρέσει πάντα να το παρακάνω ελάχιστα με τα μαύρα γιατί προτιμώ τις πιο “dark” φωτογραφίες.
                

4| Ήπια θόλωση (Blur)

Η θόλωση είναι κάτι που εγώ ξεκίνησα πρόσφατα να κάνω πιο τακτικά και δεν με έχει απογοητεύσει. Ένα ελάχιστο ποσοστό θολώματος θεωρώ πως κάνει πιο προσεγμένες όλες τις φωτογραφίες γιατί είναι πάλι ένας τρόπος να δόσεις έμφαση στο αντικείμενο ή το πρόσωπο που θέλεις. 
                        

4| Μην σνομπάρεις τα φίλτρα

Ξέρω, ξέρω περάσαμε στο παρελθόν μια φάση στην οποία βάζαμε σε όλες σχεδόν τις φωτογραφίες τα πιο έντονα φίλτρα που υπάρχουν και ειδικά στις Selfie (εποχές Retrica) και έτσι καταλήξαμε να μην τα χρησιμοποιούμε σχεδόν καθόλου. Όμως μια ελάχιστη «στρώση» ενός φίλτρου μπορεί να προσφέρει το τελικό λιθαράκι που θα απογειώσει τη φωτογραφία σου.
ΤΙP:   Για τις selfie σου ανακάλυψε εκείνο το φίλτρο που σε όποια φωτογραφία και το βάλεις πάντα θα νιώθεις πως σε κολακεύει.  Για τις υπόλοιπες φωτογραφίες καλό είναι να βρεις εκείνο το φυσικό φίλτρο που θα ταιριάζει στα γούστα σου.

           

  Κάπως έτσι με ΠΕΝΤΕ απλά βήματα κάναμε λίγο πιο καλαίσθητη τη φωτογραφία μας. Αυτά τα βήματα δύσκολα θα σου πάρουν πάνω από 5 λεπτά και το αποτέλεσμα είναι αρκετά αξιόλογο αν και μη επαγγελματικό.  Πως σας φαίνεται;
               

Θα χαρώ αν δω στο Instagram και τα δικά σου πριν και μετά με το  #editwithrenata !
Ειρήνη Γκιτσάλη

Το όνομα μου είναι Ειρήνη και αγαπώ τη ζωή και τους ανθρώπους. Είμαι ένας άνθρωπος που αγαπά το διαδίκτυο και όσα μπορεί να σου προσφέρει. Οπότε προσπαθώ να το χρησιμοποιώ όσο πιο δημιουργικά μπορώ. Δεν ξέρω πόσο θα αντέξει ή θα κρατήσει το ταξίδι μου στο internet το μόνο σίγουρο είναι πως εγώ θα τεντώσω το σχοινί όσο με παίρνει. Γιατί έτσι κάνω πάντα στη ζωή μου!

3 Σχόλια

 1. Πολύ χρήσιμο άρθρο! Έκανες θόλωση σε όλη τη φωτογραφία ή μόνο στο φόντο; Με ποιο πρόγραμμα επεξεργασίας κάνεις θόλωση; Ευχαριστούμε πολύ!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θόλωση έκανα μόνο το background ώστε να είναι πιο έντονη η φυγούρα μου. Εγώ εδώ και χρόνια αγαπώ το Pics Art στα android.

   Διαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ, θα το ψάξω στο google play!

   Διαγραφή
Νεότερη Παλαιότερη

Φόρμα επικοινωνίας