Σίγουρα έχεις μεγάλη δουλειά να κάνεις από τη στιγμή που θα πατήσεις το πολυπόθητο "Δημιουργία νέου ιστολογίου". Πριν όμως το κάνεις αυτό καλό θα ήταν να έχεις ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα στο μυαλό σου τα οποία θα σου φανούν πολύ χρήσιμα. Ποια είναι θα τα δούμε μαζί σήμερα.
Βρες το δικό σου niche
Πιθανότατα να έχεις ακούσει ή διαβάσει και κάπου αλλού την έννοια niche. Είναι το πρώτο και το πιο σημαντικό που έχεις να κάνεις. Με λίγα σύντομα λόγια το Niche είναι η συγκεκριμένη θεματολογία που θέλεις να βασιστεί το blog σου.
Ο λόγος που χρειάζεται να το κάνεις αυτό είναι κυρίως για να ξέρει ακόμη και ο πρώτος σου αναγνώστης αν τελικά τον ενδιαφέρει το blog σου ώστε να ξαναμπεί. Να γνωρίσει εξαρχής αν η θεματολογία των άρθρων σου είναι κάτι που τον απασχολεί.Niche = Θεματολογία
Εδώ θα βρεις ένα εκτυπώσιμο που έχω δημιουργήσει για να σε βοηθήσω να βρεις το niche σου.
Blog Name
Ακούγεται εύκολο όμως δεν είναι. Η διαδικασία του να βρεις το ιδανικό όνομα για το blog σου απαιτεί χρόνο ώστε να γίνει η πιο ιδανική επιλογή. Καθώς το όνομα του ιστολογίου σου πρέπει πρώτα απ'όλα να εκφράζει εσένα και έπειτα το περιεχόμενο σου.
Blog Name = Success
Στη παρακάτω φωτογραφία σου έχω κάποια extra tips για την καλύτερη επιλογή ονόματος.
Βρες ένα έξυπνο tagline/σλόγκαν
Αυτό είναι κάτι που βλέπουμε συνήθως σε μεγάλα brands και θα σου αμέσως τι είναι. Ουσιαστικά μιλάμε για μια μικρή φράση. Η οποία λειτουργεί ως συμπλυρωματικό λεκτικό χαρακτηριστικό της ταυτότητας ενός brand. Μπορεί να μην το φαντάζεσαι αλλά το tagline ή αλλιώς σλόγκαν είναι αυτό που μένει στο μυαλό ενός πελάτη ή στη δική μας περίπτωση ενός αναγνώστη.
Κάποια παράδειγματα (στα αγγλικά):
- "Just Do It" - Nike
- "Think Different" - Apple
- "Open Happiness" - Coca-Cola
- "Because You're Worth It" - L'Oreal
- "Melts in Your Mouth, Not in Your Hands" - M&Ms
Τα βασικά χαρακτηριστικά των tagline/σλόγκαν είναι:
- Αμεσότητα
- Διάρκεια στον Χρόνο
- Συνειρμός
- Πρωτοτυπία
- Περιεκτικότητα νοήματος
Στη παρακάτω φωτογραφία σου έχω πάλι κάποια επιπλέον tips για να βρεις το δικό σου tagline.
Domain & Hosting
Αυτά είναι βήματα που μπορείς να κάνεις και αργότερα εκτός από μια περίπτωση. Αν θες να φτιάξεις ένα site 100% με επαγγελματική χροιά πρέπει να απευθυνθείς στο wordpress.org αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει πως εξαρχής πρέπει να αγοράσεις το δικό σου domain name και να ανοίξεις μια υπηρεσία hosting. Αυτό είναι κάτι που γενικά κοστίζει αλλά πίστεψέ με αξίζει. Ουσιαστικά το domain είναι να αγοράσεις το όνομα του blog σου με τη κατάληξη που θες.
Παράδειγμα:
womansbookstory.gr/com κλπ.
Ενώ το hosting ουσιαστικά είναι μια υπηρεσία που φιλοξενεί το blog/site σου. Δηλαδή αντί το blog σου να είναι ανεβασμένο στο hosting της google ή του wordpress.com μπορεί να είναι σε ένα server μιας άλλης εταιρείας.
Αν είναι βήματα που έχεις στο μυαλό σου να κάνεις, αν με ρωτάς, απευθύνσου στο papaki.gr ή σε εμένα για να σε βοηθήσω.
Ελπίζω αυτό το άρθρο να σου φάνηκε χρήσιμο. Περιμένω τα σχόλια σου.
Πολύ ωραίο το άρθρο σου, αλλά θα μου επιτρέψεις να κάνω μερικές διορθώσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Το domain name δεν παίζει ρόλο στην θεματολογία για την οποία γράφεις. Όχι τεχνικά τουλάχιστον. Οπότε, το να έχεις ένα όνομα με books αλλά να πουλάς κινητά, δεν θα σε επηρεάσει στο να εμφανιστείς στα αποτελέσματα αναζήτησης. Το να βάλεις επίσης ένα όνομα το οποίο απευθύνεται σε συγκεκριμένη θεματολογία θα σε αποτρέψει να κάνεις μεγάλες / ριζικές αλλαγές μελλοντικά ή να προσθέσεις περισσότερες κατηγορίες / θεματολογίες από αυτές που σου "επιτρέπει" το domain name σου.
2. Το σλόγκαν για να είναι έξυπνο, δεν πρέπει να 'ναι μόνο πιασάρικο, αλλά και σωστά βελτιστοποιημένο με λέξεις κλειδιά για να μπορείς να εμφανίζεσαι σε ακόμα περισσότερα αποτελέσματα χωρίς να κάνεις κάτι παραπάνω. Σλόγκανς όπως το "Just do it" είναι της Nike, που είναι ολόκληρος κολοσσός για να ενδιαφερθεί ιδιαίτερα για το αν δεν βρεθεί σε μερικά αποτελέσματα (το χρήμα λοιπόν εδώ παίζει σημαντικό ρόλο).
Ελπίζω να βοήθησα! :)
Σε ευχαριστώ πολύ. Καλά έκανες και μου τα έγραψες γιατί και εγώ τώρα μαθαίνω.
Διαγραφή