Η διατροφή είναι ένα κομμάτι της καθημερινότητας που απασχολεί όλους μας. Από την σκέψη της νοικοκυράς “Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;” μέχρι τον καθένα μας ξεχωριστά που θέλει να προσέχει τον εαυτό του. Σήμερα λοιπόν θα μοιραστώ μαζί σου τη δική μου διατροφική ιστορία. Αλλά και να σου δώσω κάποια δικά μου προσωπικά tips. ΠΡΟΣΟΧΉ ΌΜΩΣ, δεν είμαι διατροφολόγος οπότε δεν πρέπει να πάρετε τα λόγια μου ως ευαγγέλιο.
Η ιστορία με την διατροφή μου σαν παιδί..
Η αγάπη μου για το φαγητό, δε το παχυντικό φαγητό και κυρίως τα γλυκά είναι μέσα μου από τότε που ήμουν στη κοιλιά της μαμάς μου. Παρόλα αυτά σαν παιδί είχα ένα πολύ καλό βάρος. Αφού περνούσαν όμως τα χρόνια και έφτασα κάπου στα 10, έβαλα απότομα πολλά κιλά. Ο λόγος ήταν ότι ξεκίνησα να τρώω πολύ και μη υγιεινά. Η γιαγιά και ο παππούς που τα σαββατοκύριακα σου θέλουν να τρως καλά. Το σχολείο που ξεκίνησε να έχει κυλικείο και να τρώω κάθε μέρα και κάτι…όχι τόσο υγιεινό. Όλα μαζί συντέλεσαν στο να πάρω αρκετά κιλά. Μετά πλησίασε και η εφηβεία, οπότε το γλυκό ήρθε και έδεσε.
Σαν έφηβη..
Ποτέ δεν ένιωθα άσχημα με την εικόνα μου ή επειδή παραπάνω κιλά. Από μικρή πίστευα πως έχει πιο μεγάλη σημασία το μέσα παρά το έξω. Όμως ήρθε το γυμνάσιο. Οι πρώτοι έρωτες, οι πρώτες απορρίψεις, το “ελαφρύ” θα πω bullying και πείραγμα από τους συμμαθητές και εκεί το πλάνο άρχισε να αλλάζει. Ξεκίνησα να νιώθω “άσχημα” με την εικόνα μου όμως δεν κράτησε πολύ. Ευτυχώς, μιας και τότε είχα μια καταπληκτική παρέα που με την οποία ένιωθα πολύ όμορφα. Μετά ήρθε το λύκειο, άγχος, πανελλήνιες, τα παραπάνω κιλά είχαν ένα σταθερό επίπεδο και ήμουν εντάξει με αυτό. Όταν όμως τελείωσα με το σχολείο τα πράγματα άλλαξαν.
Μετέπειτα..
Με αφορμή το καλοκαίρι, τα φρούτα και τα λαχανικά που λάτρευα , την ψυχολογική ηρεμία που είχα πλέον, ξεκίνησα να χάνω σιγά-σιγά κιλά χωρίς καν να το πάρω χαμπάρι. Δυστυχώς όμως, μετά από έναν άσχημο χωρισμό, ο “εφιάλτης” επέστρεψε γιατί σταμάτησα να προσέχω τον εαυτό μου, οπότε τα παραπάνω κιλά ξανά ήρθαν. Από τη στιγμή όμως που πάτησα για τα καλά τα αναθεματισμένα 20 αποφάσισα πως αυτό δεν θα το επέτρεπα ξανά στον εαυτό μου. Από τότε λοιπόν ξεκίνησα να προσέχω σοβαρά τη διατροφή μου και φρόντισα να αποκτήσω όσο περισσότερο υγιεινές συνήθειες μπορώ. Ώστε οτιδήποτε και να περνάω ψυχολογικά να μην “ξεφεύγω”. Τώρα που τελειώσαμε με την ιστορία ας πάμε στις συμβουλές.
Αγάπα το σώμα σου όπως είναι
Το ξέρω ότι είναι κλισέ όμως είναι η αλήθεια. Πρέπει να αγαπάς τον εαυτό σου και το σώμα σου. Ώστε να θες να το έχεις στη καλύτερη εκδοχή του και να το φροντίζεις. Όχι για να το θαυμάζουν οι άλλοι. Αντίθετα για να νιώθεις εσύ καλά μέσα σε αυτό.
Πάνω απ'όλα η υγεία σου
Δεν έχει νόημα να θες να χάσεις ή να πάρεις πολλά κιλά σε σημείο που να κάνεις κακό στην υγεία σου. Όπως προείπα είναι χρήσιμο να αγαπάς και να φροντίζεις το σώμα σου με τον καλύτερο τρόπο. Έχεις μια ζωή και ένα σώμα που σε κουβαλάει, η συμπεριφορά σου απέναντι του πρέπει να είναι ανάλογη.
Ενυδάτωση - Αρκετό νερό
Πίνεις αρκετό νερό; Ενυδατώνεις σωστά το σώμα σου; Το σώμα μας έχει πολλές φορές την τάση να κάνει κατακράτηση, όταν τρως πολύ αλάτι ή ακόμη και πολύ ζάχαρη. Το νερό είναι ότι καλύτερο μπορείς να κάνεις για τη διάσπαση αυτού του περιττού λίπους. Σε περίπτωση που έχεις θέμα με το να καταναλώνεις την ποσότητα του νερού που χρειάζεσαι σου προτείνω να δοκιμάσεις την εφαρμογή Water Drink Reminder. Εμένα με έχει βοηθήσει.
Ποικιλία τροφών - Ισορροπημένη διατροφή
Έχουμε ανάγκη από τα πάντα. Βιταμίνες, υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, σίδηρο και τα πάντα. Μην “τιμωρείς” τον εαυτό σου τρώγοντας μόνο μαρούλι και κοτόπουλο. Δεν υπάρχει απαγορευμένη τροφή, υπάρχει μόνο ισορροπημένη διατροφή. Προφανώς υπάρχουν τρόφιμα που δεν συμπαθείς, ούτε εγώ λατρεύω τα πάντα. Όπως επίσης υπάρχουν τροφές που σε πολύ συχνή κατανάλωση μπορεί να σου δημιουργήσουν πρόβλημα. Είπαμε, ισορροπία!
Ελάττωση ζάχαρης...
Αυτό είναι το τελευταίο που έχω να σου πω. Είναι ξεκάθαρα βγαλμένο από τη δική μου εμπειρία γιατί αυτά τα δύο μου έχουν κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά. Είμαι ένας άνθρωπος που λατρεύει να καταναλώνει ζάχαρη και να καταβροχθίζει γλυκά. Υπήρχαν περίοδοι της ζωής μου που μόνο στα ροφήματα μου έβαζα ΔΥΟ ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΖΑΧΑΡΗ και αυτό σίγουρα δεν είναι καλό. Οπότε ναι, αν είσαι σαν εμένα μείωσε τη ζάχαρη, κάποιοι λένε πως αυτό μπορείς να το κάνεις μόνο μαχαίρι, εγώ διαφωνώ. Ακόμη και το να μειώσεις τις 2 κουταλιές σε μισό του γλυκού είναι σημαντική βελτίωση. Ακόμη μια επιλογή είναι τα υποκατάστατα βλέπε στέβια.
...και φαγητών απ' έξω!
Τέλος υπήρξαν περίοδοι στη ζωή μου, που έτρωγα κάθε μέρα έξω. Όχι ένα τοστ και μια τυρόπιτα αλλά μιλάμε για κρέπες και burger. Μία φορά την εβδομάδα δεν πείραξε κανέναν αλλά το “κάθε μέρα” δεν είναι μια σωστή διατροφική επιλογή. Ελπίζω να μην σε ζαλισε το συγκεκριμένο άρθρο και κυρίως να σου φάνηκε χρήσιμο.